Verschillende huisstijlen voor je bedrijf

Delen:

Diverse huisstijlen voor jouw onderneming

De huisstijl van een bedrijf is de manier waarop het zich naar buiten toe presenteert. Dit omvat het symbolische aspect van de visuele identiteit van een organisatie, zoals het logo, het lettertype en de kleuren die worden gebruikt. Dit is vaak te zien in facturen, visitekaartjes, presentaties, bedrijfskleding en offertes. Natuurlijk kan een bedrijf verschillende opties kiezen om de huisstijl naar buiten te brengen. Hier laten we je zien op welke manieren dat kan en welke verschillende huisstijlen er zijn om uit te kiezen voor je organisatie.

Allereerst is er de huisstijl die slechts één naam en één stijl omvat. Dit spreekt eigenlijk voor zich en behoeft geen verdere uitleg, omdat het vanzelfsprekend is dat de organisatie alleen een naam en visuele stijl gebruikt in het logo. Sommige organisaties doen dit vaak, omdat het gemakkelijk herkenbaar is voor iedereen. Er is nauwelijks verwarring, dus mensen blijven het logo van het bedrijf herkennen en weten waar ze voor staan of wat ze doen. Een voorbeeld van een huisstijl met één naam en één stijl is Shell. Het logo is eenvoudig en heeft maar één visueel effect, en zal nooit uit je geheugen worden gewist.

De tweede soort huisstijl is de “meer-namen-een-stijl”. Dit betekent dat een bedrijf verschillende activiteiten uitvoert onder verschillende namen. Het bedrijf is opgedeeld in kleinere afdelingen en departementen, die functioneren als aparte divisies en dochterondernemingen. Ondanks dat ze onder verschillende namen opereren, behouden ze allemaal dezelfde visuele stijl, zodat het logo van de moederorganisatie herkenbaar blijft. Een voorbeeld hiervan is de ING Groep, waar de Postbank ook onder viel. De Postbank had een eigen naam, maar alleen aan de leeuw kon je zien dat het bij de ING Groep hoorde.

De derde soort huisstijl wordt ook wel merkenstijl genoemd. Bij deze huisstijl werken organisaties met meerdere merken die geen relatie hebben qua uiterlijk en naam. Bovendien is er geen verband met het overkoepelende orgaan, de hoofdorganisatie. Een voorbeeld hiervan is Unilever, een bedrijf dat verschillende producten verkoopt die totaal geen verband met elkaar hebben, behalve dat ze onder hetzelfde bedrijf vallen. Ze verkopen allerlei verschillende producten, van voeding en drank tot medicijnen. In sommige gevallen produceert het bedrijf zelfs artikelen die met elkaar concurreren, zoals verschillende boters zoals Blue Band, Becel en Croma. Supermarkten doen dit altijd.

Nu dat deze soorten met je besproken zijn, zal het je ook niet ontgaan zijn dat huisstijlen op verschillende niveaus functioneren. Het moet echter altijd consequent worden toegepast, aangezien een huisstijl alleen werkt bij herhaling. Zonder deze herhaling is er geen sprake van een huisstijl. Bovendien zal de huisstijl alleen effectief zijn als er een duidelijke relatie is met het bedrijfsbeleid, omdat anders verwarring kan ontstaan en mensen niet precies weten waar het voor staat.