wpdesign logo

Stap voor stap: Een WordPress website bouwen voor beginners

Delen:

WordPress is een content management systeem (CMS) dat wordt gebruikt om websites en blogs te maken en te beheren. Het is een open-source platform dat wereldwijd populair is geworden vanwege zijn gebruiksvriendelijkheid en flexibiliteit. Met WordPress kunnen gebruikers zonder technische kennis eenvoudig inhoud toevoegen, bewerken en publiceren op hun website.

WordPress heeft een grote gemeenschap van ontwikkelaars en gebruikers die bijdragen aan de voortdurende ontwikkeling en verbetering van het platform. Het heeft duizenden gratis en premium thema’s en plugins beschikbaar, waardoor gebruikers hun website kunnen aanpassen en functionaliteit kunnen toevoegen.

Samenvatting

  • WordPress is een content management systeem waarmee je een website kunt maken en beheren.
  • Bij het kiezen van hosting en domeinnaam is het belangrijk om te letten op betrouwbaarheid en snelheid.
  • Het installeren van WordPress is relatief eenvoudig en kan via verschillende methoden worden gedaan.
  • Het kiezen van een thema is belangrijk voor de uitstraling van je website en kan worden aangepast met behulp van plugins.
  • Met pagina’s en berichten kun je de inhoud van je website vormgeven en structureren.

Stap 1: Hosting en domeinnaam kiezen

Het kiezen van een betrouwbare hostingprovider en een geschikte domeinnaam is een belangrijke eerste stap bij het opzetten van een WordPress-site. Hosting is de service die uw website op internet host, terwijl een domeinnaam het adres is waarmee mensen uw website kunnen vinden.

Bij het kiezen van een hostingprovider is het belangrijk om te kijken naar factoren zoals betrouwbaarheid, snelheid, beveiliging en klantenservice. U wilt ervoor zorgen dat uw website altijd beschikbaar is voor bezoekers en dat deze snel laadt.

Voor uw domeinnaam moet u iets kiezen dat relevant is voor uw website en gemakkelijk te onthouden is. Het is ook belangrijk om te controleren of de gewenste domeinnaam beschikbaar is en om te overwegen welke extensie het beste bij uw website past, zoals .com, .nl of .org.

Stap 2: WordPress installeren

Het installeren van WordPress op uw hostingaccount kan op verschillende manieren worden gedaan. Veel hostingproviders bieden een eenvoudige one-click installatieoptie, waarmee u WordPress met slechts een paar klikken kunt installeren.

Als uw hostingprovider geen one-click installatieoptie biedt, kunt u WordPress handmatig installeren. Dit omvat het downloaden van de nieuwste versie van WordPress, het uploaden van de bestanden naar uw hostingaccount en het maken van een database voor uw website.

Het is ook mogelijk om WordPress lokaal op uw computer te installeren voor ontwikkelingsdoeleinden. Dit stelt u in staat om uw website offline te bouwen voordat u deze naar een live server uploadt.

Stap 3: Een thema kiezen en installeren

Stap Omschrijving Metric
3 Een thema kiezen en installeren Aantal geïnstalleerde thema’s
3 Een thema kiezen en installeren Gemiddelde laadtijd van het thema
3 Een thema kiezen en installeren Aantal aanpassingen aan het thema
3 Een thema kiezen en installeren Aantal bezoekers dat het thema waardeert

Het kiezen van een geschikt thema is essentieel voor het uiterlijk en de functionaliteit van uw WordPress-site. Er zijn duizenden gratis en premium thema’s beschikbaar die kunnen worden aangepast aan uw specifieke behoeften.

Bij het kiezen van een thema moet u rekening houden met factoren zoals ontwerp, responsiviteit, aanpasbaarheid en ondersteuning. U wilt ervoor zorgen dat het thema er professioneel uitziet, goed werkt op verschillende apparaten en gemakkelijk kan worden aangepast aan uw merk.

Om een thema te installeren, kunt u dit rechtstreeks vanuit uw WordPress-dashboard doen. U kunt ook een thema handmatig uploaden als u het hebt gedownload van een externe bron.

Stap 4: Pagina’s en berichten maken

In WordPress zijn er twee hoofdtypen inhoud: pagina’s en berichten. Pagina’s worden gebruikt voor statische inhoud zoals uw startpagina, over ons-pagina en contactpagina. Berichten worden gebruikt voor blogberichten en worden meestal in omgekeerde chronologische volgorde weergegeven.

Om een pagina te maken, gaat u naar uw WordPress-dashboard en klikt u op ‘Pagina’s’ en vervolgens op ‘Nieuwe toevoegen’. Hier kunt u de titel en inhoud van uw pagina invoeren en deze publiceren wanneer u klaar bent.

Om een bericht te maken, gaat u naar ‘Berichten’ in uw WordPress-dashboard en klikt u op ‘Nieuwe toevoegen’. Hier kunt u de titel, inhoud en categorieën van uw bericht invoeren voordat u het publiceert.

Stap 5: Widgets en plugins toevoegen

Widgets en plugins zijn essentiële tools om de functionaliteit van uw WordPress-site uit te breiden. Widgets zijn kleine blokken inhoud die u kunt toevoegen aan zijbalken, voetteksten en andere widgetgebieden op uw website. Plugins zijn stukjes software die specifieke functies toevoegen aan uw site, zoals contactformulieren, SEO-optimalisatie en sociale mediaknoppen.

Om een widget toe te voegen, gaat u naar ‘Weergave’ in uw WordPress-dashboard en klikt u op ‘Widgets’. Hier kunt u widgets slepen en neerzetten in de gewenste widgetgebieden op uw website.

Om een plugin toe te voegen, gaat u naar ‘Plugins’ in uw WordPress-dashboard en klikt u op ‘Nieuwe toevoegen’. Hier kunt u zoeken naar specifieke plugins, deze installeren en activeren op uw site.

Stap 6: Menu’s maken en beheren

Een goed georganiseerde menustructuur is belangrijk voor de navigatie van uw website. Met WordPress kunt u eenvoudig menu’s maken en beheren via het menu-item in uw dashboard.

Om een menu te maken, gaat u naar ‘Weergave’ in uw WordPress-dashboard en klikt u op ‘Menu’s’. Hier kunt u menu-items toevoegen, verwijderen en ordenen. U kunt ook submenu’s maken en de locatie van uw menu selecteren.

Stap 7: Optimaliseren voor zoekmachines (SEO)

Zoekmachineoptimalisatie (SEO) is belangrijk om ervoor te zorgen dat uw WordPress-site goed wordt gevonden door zoekmachines zoals Google. Er zijn verschillende SEO-technieken die u kunt toepassen om uw site te optimaliseren.

Enkele basisprincipes van SEO zijn het gebruik van relevante zoekwoorden in uw inhoud, het optimaliseren van uw paginatitels en metabeschrijvingen, het toevoegen van alt-tekst aan afbeeldingen en het creëren van kwalitatieve backlinks naar uw site.

Er zijn ook verschillende SEO-plugins beschikbaar voor WordPress, zoals Yoast SEO en All in One SEO Pack, die u kunnen helpen bij het optimaliseren van uw site.

Stap 8: Beveiliging van uw site en het maken van back-ups

Websitebeveiliging is essentieel om ervoor te zorgen dat uw WordPress-site beschermd is tegen hackers en malware. U kunt verschillende beveiligingsmaatregelen nemen, zoals het gebruik van sterke wachtwoorden, het bijwerken van uw WordPress-versie en het installeren van beveiligingsplugins.

Het maken van regelmatige back-ups van uw WordPress-site is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat u uw gegevens kunt herstellen in geval van een noodsituatie. U kunt gebruikmaken van back-upplugins zoals UpdraftPlus of BackWPup om automatische back-ups van uw site te maken en deze op te slaan op externe opslaglocaties zoals Dropbox of Google Drive.

Stap 9: Onderhoud en updates

Regelmatig onderhoud en updates zijn essentieel om uw WordPress-site soepel te laten draaien en beveiligingsproblemen te voorkomen. U moet uw WordPress-versie, thema’s, plugins en database regelmatig bijwerken naar de nieuwste versies.

Het is ook belangrijk om uw site regelmatig te controleren op eventuele fouten of problemen, zoals gebroken links, trage laadtijden of beveiligingslekken. U kunt gebruikmaken van tools zoals Google Search Console en Google Analytics om de prestaties van uw site te controleren en eventuele problemen op te lossen.

Conclusie:

Het opzetten van een succesvolle WordPress-site vereist verschillende stappen, maar met de juiste begeleiding en inzet is het voor iedereen mogelijk. Door een betrouwbare hostingprovider te kiezen, WordPress te installeren, een geschikt thema te kiezen, inhoud toe te voegen, widgets en plugins toe te voegen, menu’s te maken, SEO toe te passen, uw site te beveiligen en regelmatig onderhoud en updates uit te voeren, kunt u een professionele en goed presterende WordPress-site maken.

Dus waar wacht je nog op? Begin vandaag nog met het bouwen van je eigen WordPress-site en ontdek de vele mogelijkheden die het platform te bieden heeft. Met WordPress kunt u uw creativiteit de vrije loop laten en een website maken die perfect past bij uw behoeften en doelen. Veel succes!

FAQs

Wat is WordPress?

WordPress is een gratis en open-source content management systeem (CMS) waarmee je websites kunt bouwen en beheren. Het is een van de meest populaire CMS’en ter wereld en wordt gebruikt door miljoenen websites.

Hoe bouw ik een website met WordPress?

Om een website te bouwen met WordPress, moet je eerst een hostingprovider kiezen en een domeinnaam registreren. Vervolgens kun je WordPress installeren op je hostingaccount en een thema kiezen om het uiterlijk van je website te bepalen. Daarna kun je pagina’s en berichten maken en plugins installeren om extra functionaliteit toe te voegen.

Wat zijn de voordelen van het bouwen van een website met WordPress?

WordPress is gebruiksvriendelijk, flexibel en schaalbaar. Het biedt een grote verscheidenheid aan thema’s en plugins waarmee je de functionaliteit van je website kunt uitbreiden. Bovendien is WordPress SEO-vriendelijk en kun je het gebruiken om verschillende soorten websites te bouwen, zoals blogs, bedrijfswebsites, webshops en meer.

Wat zijn de kosten van het bouwen van een website met WordPress?

De kosten van het bouwen van een website met WordPress variëren afhankelijk van de hostingprovider die je kiest, het thema dat je gebruikt en de plugins die je installeert. WordPress zelf is gratis, maar je moet wel betalen voor hosting en een domeinnaam. Daarnaast kunnen sommige thema’s en plugins geld kosten.

Is het moeilijk om een website te bouwen met WordPress?

Het bouwen van een website met WordPress vereist enige technische kennis, maar het is niet bijzonder moeilijk. Er zijn veel tutorials en handleidingen beschikbaar die je stap voor stap door het proces leiden. Bovendien zijn er veel thema’s en plugins beschikbaar die het bouwen van een website gemakkelijker maken.